Eu consider că muzica trebuie să facă parte din dezvoltarea oricărui copil, iar stilurile de muzică trebuie să fie identificate încă de timpuriu. Din acest motiv, coroborând ideea anterioară cu iubirea pentru cărți, am ales să cumpăr colecția Paco de la editura Katarsis, colecție de cărți sonore care efectiv ne-a îmbogățit biblioteca, mintea și sufletele.
Trebuie să spun faptul că frățiorii le-au îndrăgit imediat, iar de departe preferata lor este Paco și orchestra. În carte sunt 16 sunete muzicale, ale unor instrumente cunoscute sau mai puțin cunoscute. La final, sunetul care închide practic cartea este un fragment din Carnavalul Animalelor de C. Saint-Saens, care sună absolut încântător. Pe parcursul cărții întâlnim piculina, contrabasul, fagotul, flautul, clarinetul, celesta, violoncelul, xilofonul și vioara, fiecare cu sunetele lor, interpretând diferite fragmente muzicale.
Același principiul îl întâlnim și în cadrul cărții Paco și Mozart, unde însă putem asculta fragmene din diferite simfonii sau concerte. Arii cunoscute sau mai puțin cunoscute se regăsesc în paginile acesti cărți, fiind un adevărat deliciu muzical atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari.
Paco și Vivaldi mi se pare absolut superbă, în mare și pentru că iubesc ”Anotimpurile”, drept pentru care este mereu o plăcere să reascult fragmentele muzicale de aici. Deja copiii au început să deosebească stilurile, iar asta mă bucură deoarece cărțile cu Paco sunt prezentate special pentru vârsta lor, implicându-i practic în concerte printr-o singură atingere de buton.
Îmi plac ilustrațiile cărților, chiar te transpun în povestea citită și sunt foarte aproape de realitate, chiar daca sunt desenate ca pentru copii. Carnavalulul, gondolele, opera, biserica, pădurea, personajele și instrumentele, toate acestea prezintă discret o poveste al cărei fir e foarte ușor de urmărit. Sunetele instrumentelor sunt reale, iar acest lucru face ca micuțele cărți să fie cu atât mai agreate de cei mici, în timp ce constituie și un material didactic excepțional.
Din seria cărților sonore- Povești Muzicale am mai cumpărat în trecut Anotimpurile și Spărgătorul de nici, momentan singurele traduse in română, care de asemenea au succes la noi. Singura diferență e că la aceste cărți butoanele se apasă nițel mai greu, însă acesta nu este un inconvenient pentru noi. ambele variante de cărți sonore ne plac și sincer mi se pare o experiență faină și o modalitate foarte bună de a-i învăța pe cei mici că lumea este formată dintr-o mulțime de lucruri frumoase. iar da, pentru noi muzica e parte din aceste lucruri frumoase.