Ce am scris despre...
– Acasă e unde suntem cu toții împreună, am spus eu zâmbind de sub borurile pălăriei ample, mângâiate de raze calde de soare.
– Da, dar acasă e și locul unde te rupi de stresul de la muncă...unde te simți în siguranță…
– …unde ai ferestre mari, acoperite de perdele lungi, semi-opace, prin care lumina jucăușă ne dă de știre că e dimineață. E o bucătărie primitoare în care copiii noștri, cu pijamale mult prea lungi pentru ei, or să intre în fugă peste noi atunci când aburul cafelei ne va face cu ochiul că e momentul nostru. Acasă e un hol lung și-un dormitor primitor și luminos, în care ne vom începe fiecare zi ca fiind și prima.
– Acasă e o senzație de mulțumire și siguranță, că nimic rău nu are să se întâmple și chiar de ar fi, am fi protejați…
– ….e o casă, adică una pe pământ, cu flori și ceapă verde, cu pavaj și cu un leagăn într-un colț retras, pentru ca scriitorul din mine să își găsească acolo muza. Și cu o măsuță pe care tronează delicat o limonadă homemade, din aia cu lămâie, miere și mentă…
Stăteam amândoi pe iarba moale și ne lăsam dezmierdați de vântul cald, în timp ce ne exprimam propria viziune despre acasă. Abia ne căsătorisem și visam la un acasă pe care îl credeam idilic, dar mai greu realizabil.
Când a apărut primul copil, în tumultumul bucuriei, am luat în calcul cumpărarea unei garsoniere. Era un fel de acasă atipic, dar un acasă gestionabil, proprietate personală. Nu avea nimic din ce ne doream. Era o casă, impersonală și schimbătoare în funcție de anotimp, o casă veche, într-un bloc despre care nu știam nimic. Ce o fi sub stratul de vopsea? Unde o fi grinda de rezistență? Peretele ăsta chiar vibrează când închizi ușa? Serios, iar a căzut tencuiala?
Am reparat aproape totul, am creat o față nouă a casei și viața a continuat. Dar nu era acasă.
Vestea că vine al doilea copil ne-a făcut să ne gândim mai mult la acasă, la acel acasă idilic și spațios care se pierduse printre proiectele din studenție. Doar că aveam deja experiența unei case care nu era deloc acasă și așa ne-am dat seama că de fapt acasă va fi casa pe care o realizăm noi, în funcție de dorințele noastre, de nevoia noastră de spațiu și de confort, de optica noastră și că nu va fi una gata realizată, despre care nu știm mai nimic la nivel de rezistență, durabilitate și care, între noi fie vorba, nu arăta prea grozav.
Am făcut primul pas spre cumpărarea terenului, lângă București, nu foarte departe de aglomerația orașului, însă nici înstrăinați de lume. Am continuat să locuim în garsonieră, pentru că era singurul acasă care ne primea (temporar). Urma să îl construim pe acasă al nostru și atunci ne-am dat seama că nu știm nimic despre cum se construiește o casă și că puținul timp pe care îl aveam nu ne permitea să mergem noi peste tot să negociem materiale și să le cărăm în șantier. Ne lipsea cu desăvârșire experiența așa că am apelat din nou la specialiștii de la Casa de Comenzi Vindem-Ieftin.ro, de unde cumpărasem în trecut materiale de construcții de calitate, gresie și faianță, tapet și parchet, pentru reparațiile din garsonieră.
Ne-am ocupat anevoios de autorizații, am făcut studiul geotehnic al terenului pentru a ști exact ce soluții constructive să adoptăm, am realizat proiectul tehnic cu ajutorul unui proiectant. Urma acum să ne ocupăm de cumpărarea materialelor de construcții, dar nu știam nimic, eram haotici în alegeri. Ne-am liniștit atunci când consultantul Vindem-ieftin ne-a ajutată să stabilim etapizat categoriile de materiale de construcții:
– fundații: fier beton, beton de înaltă rezistență, hidroizolații
– plăci: beton de înaltă clasă, armătură din fier beton,
– ziduri: cărămidă cu goluri, mortar, polistiren, tencuială decorativă
– acoperiș: tablă cutată, țiglă metalică Bilka, vată bazaltică
– gard din șipcă metalică
– materiale decorative: piatră naturală, cărămidă aparentă, pachet, gresie, jaluzele.
De ce am ales Casa de Comenzi Vindem-ieftin pentru materialele casei noastre?
Fuseserăm mulțumiți la prima colaborare, pentru că în vreme ce fiecare dintre noi își vedea liniștit de serviciu, acești specialiști ne-au facilitat munca. Noi nu am mai fost nevoiți să mergem în depozite sau magazine pentru a căuta materialele, iar acesta a fost atunci un avantaj notabil. Acum însă era și mai acută problema, deoarece cu doi copii mici după noi, cu serviciu și alte angajamente, nu am fi avut nicio clipă pentru a ne ocupa de documentare și achiziționare. În plus, nu eram niciunul nici altul familiarizați cu acest domeniu al construcțiilor. Știam doar ce vrem, așa că noi am venit cu ideile și am devenit mai bogați cu un ”acasă”.
Ce avantaje ne-a adus această colaborare?
– am cumpărat toate materialele din același loc, fără să facem slalom prin magazine online sau fizice, mai ales în contextul pandemic.
– ne-am protejat sănătatea și am protejat și pe alții prin alegerea noastră
– am primit consultanță de specialitate și amabilitate chiar dacă nu dețineam un limbaj specific, tehnic și chiar dacă noi aveam doar niște idei simpliste
– prețurile au putut fi negociate, pentru că vorbeam despre o cantitate mare de materiale, iar aici specialiștii Vindem-ieftin au făcut practic totul pentru că noi nu ne-am ocupat de negociere efectivă.
– la nevoie am primit și oferte pentru produse pe comandă, acolo unde ne-am dorit lucruri mai speciale
– materialele ni s-au livrat la adresă în maxim o săptămână, drept pentru care nu am fost nevoiți să așteptăm prea mult între etape de lucru.
– am primit materiale de calitate, pe care știam că ne putem baza.
Cel mai important avantaj, relaționat de materialele de calitate a fost faptul că am primit acces într-un grup dedicat V.I.P. (pentru că mai cumpărasem înainte materiale prin Casa de comenzi vinde-ieftin.ro), unde deși noi scriam unele cerințe pe limbajul nostru, de tip ”aș vrea să nu cadă peretele cu tot cu TV la montaj” sau ”nu vreau să-mi bat capul cu mucegai și umezeală”, primeam soluții în limbaj de specialitate, pe care parțial ni l-am adaptat, de tipul ”asigurare stabilitate seismică”, ”realizare trotuar perimetral din beton, cu pantă spre rigolele de colectare a apei pluviale” sau ”realizare impermeabilizare fundație”. Acest lucru ne-a făcut să ne simțim importanți, să simțim că acasă al nostru conta pentru acești specialiști și că de fapt suntem tratați cu empatie și profesionalism și nu cu superioritate și neglijență. Am înțeles că doar profesioniștii pot recomanda materiale de calitate, pentru că de fapt ei cred în calitatea parteneriatului și în durabilitatea fiecărui proiect.
Alegerea materialelor de calitate a contribuit la satisfacerea cerințelor casei noastre
Noi știam ce vrem de la casa noastră, chiar și fără limbajul tehnic. Cumva însă nevoia noastră s-a întâlnit cu explicațiile tehnice venite de la consultanții Vindem-ieftin. Ne interesa un spațiu intim și călduros, însă cerința majoră era acum cea de siguranță și confort. Când ai copii mici ești mai interesat să îi știi la adăpost pe aceștia, să știi că în caz de o problemă tu ai o casă care rezistă, durabilă, pe care te poți baza. Un partener care te veghează chiar și în nopțile cu cel mai adânc somn. Eram sătui de meșteri cu ”lasă că merge așa!” și voiam acum materiale de construcții de calitate, sigure, cu eficiență dovedită, pe care să ne bazăm.
Adică, spre exemplu, în caz de cutremur, soțul știe, ca și mine, unde ar trebui să mă adăpostesc cu copiii. Că e grinda de rezistență sau buiandrugul ușii, că e o masă sau triunghiul vieții, ideea e că, dacă se întâmplă, noi vrem să ne știm unde sunt aceste elemente și nu să încercăm să ghicim unde sunt. Așa că apelăm la materiale de calitate și specialiști, astfel încât să le creăm noi, în casa noastră, știind astfel unde e de fapt protecția, confortul, apărarea… Doar astfel vom ști unde să mergem, de comun acord, fără să fugim confuzi prin casă, pentru a ne adăposti.
Dacă rentează sau nu investitia în materiale de construcții de calitate?
Cu siguranță da, pentru că în definitiv investiția în materiale de calitate înseamnă de fapt a investi în siguranță și confort, într-un acasă așa cum îl vedem noi și nu așa cum îl văd alții pentru noi. Acasă nu înseamnă doar ziduri sau tencuieli, ci și înseamnă de fapt ”ce bine e aici, la căldură când afară plouă”. Sau ”peretele ăsta nu-l dărâmi nici cu tancul” sau ”ce bine îți stă în lumină, lângă fereastra aceea, iubito”, sau despre ”ce mult îmi place casa mea, mami!” . Toate aceste lucruri definesc un acasă perfect, sigur și confortabil, de care te poți bucura zeci de ani dacă investești corect în lucrurile care contează. În cazul nostru, în materialele de construcții.
Asta a însemnat pentru noi ACASĂ, pentru că am știut ce vrem. Pentru tine ce înseamnă acasă? Alege un răspus și vezi ce poți face pentru a te bucura de case așa cum vrei tu. Bifează prin click răspunsul tău, iar dacă vrei să alegi altul, trebuie doar să apeși play again.
Ce înseamnă pentru tine ACASĂ?
…
E dimineață. E o dimineață de vară, iar asta o știu pentru că razele soarelui lovesc cu putere în perdeaua albă, care nu le lasă să pătrundă în camera mea. Mă ridic și îi privesc pe cei mici care încep și ei să se trezească. Văd holul care duce spre bucătăria încăpătoare, în nuanțe de alb, de unde geamul deschis amplifică trilurile păsărilor.
Micuții mei se cuibăresc în brațele mele, căutând protecția și siguranța pe care le-o ofer necondiționat. Ne îmbrățișăm și îmi dau seama că acasă e acolo unde suntem împreună, așa cum este și motto-ul blogului meu, dar că acasă este de fapt și ca o mamă. Ea nu va trăi la nesfârșit, dar cât va trăi, îți va asigura protecția, confortul, emoția, bucuria, liniștea și iubirea de care ai nevoie.
Articol scris pentru proba nr. 3 Spring SuperBlog 2021- Ce înseamnă pentru tine locul numit “Acasă”?
Sponsor: Vindem-Ieftin.ro